25


31/05/2017

Servisne informacije i savjeti

Kako zaštititi mobitel na plaži

Plaža - najopasnije mjesto za naše mobilne ljubimce – eto kako ih zaštititi

Daaa, bliži se ono doba godine kojeg najviše volimo: vrijeme za godišnji odmor! Ali to je najopasnije vrijeme za naše mobilne ljubimce – eto kako ih zaštititi


Prije nego što krenemo govoriti o mjerama zaštite za „običan“ mobitel, morat ćemo upozoriti vlasnike vodootpornih uređaja: ni vi niste sigurni. Da, naravno da ste sigurniji nego s mobitelom vulgaris – manja je šansa da ćete „zeznuti“ takav mobitel, no takva šansa ipak postoji.

O čemu se radi? Najprije da definiramo koje klase otpornih uređaja postoje. Prva klasa su vodonepropusni uređaji (water resistant). Koji mobiteli odgovaraju ovom standardu? Nijedan. Ajmo dalje.

Druga klasa su vodootporni (waterproof) uređaji, definirani međunarodnim standardom IP68. On propisuje da uređaj može provesti dulje od sat vremena u vodi dubljoj od jednog metra. (Ne puno dubljoj od metra, dva metra već nije podržano.) Hajdemo pogledati detaljnije što to znači.

Za početak, voda u kojoj se to mjeri je ona voda koju ćete naći u laboratoriju – ne u prirodi. Voda iz slavine ima podosta klora koji nagriza brtve. Morska voda je još opasnija, jer je – slana, a sol također nagriza brtve koje štite osjetljivu unutrašnjost mobitela. Voda u bazenu je stupanj opasnija jer sadrži mnogo klora koji itekako šteti. Voda u jezerima i rijekama lako može biti još gora – jer ne znate što se u njoj krije. Pogotovo na dnu. Čak ni kišnica nije bezopasna – čuli ste za kisele kiše, zar ne?


   


Treća klasa su mobiteli koji su otporni na prskanje i kratak susret s tekućinama – dolaze s IP oznakom koja završava brojkom 6 ili 7.

Mobiteli jednostavno ne vole vodu, i treba ih čuvati podalje od nje. Istini za volju, svi smo mi ponekad doživjeli kratak susret našeg mobilnog ljubimca s vodom – i često je on preživio. No to ne znači da treba izazivati sreću…

A ako se on ipak dogodi? Lagano ga otresite, tako da kapljice iscure. Zatim ga lagano ali odlučno počistite suhom i čistom krpicom od mikrofibre (ako ju nemate pri ruci, dobro će doći i ona za čišćenje naočala). Tek kada ste sigurni da je izvana sve suho, otvorite sve što možete i počistite ga iznutra. Ako se poklopac baterije može skinuti, izvadite bateriju i još pažljivije očistite sve iznutra. Ostavite ga na sigurnom mjestu da se presuši.

Voda, međutim, nije jedini neprijatelj mobitela. Opasna je i vrućina. Apple, primjerice, preporučuje da iPhone uopće ne izlažete temperaturi višoj od 35 stupnjeva. Na vrućini na kojoj se ni mi ne osjećamo dobro – nije dobra ni za naš mobitel…


   


Slijedeće upozorenje doslovce prepisujemo od Applea: „Uređaj ne ostavljajte u automobilu jer temperatura u parkiranom automobilu može prijeći gore navedenu granicu.“ Radije ga ponesite sa sobom.

iPhone će nas upozoriti kada se pregrije – ali mnogi drugi uređaji će jednostavno prestati raditi. U tom slučaju, naprosto ga premjestite na hladnije mjesto i pričekajte da se ohladi. I strpite se: nemojte ga odmah spojiti na punjač jer to ga još više grije.


Još jedan veliki neprijatelj mobitela je – pijesak. Isti onaj pijesak o kojem sanjamo, što se više ljeto bliži vrhuncu… Njega morate još pažljivije otresti, jer i maleno, jedva vidljivo zrnce pijeska može oderati površinu ekrana.


Srećom, postoje zaštite koje štite od sve te tri navedene napasti: torbice. U trgovini Smartson naći ćete široki izbor torbica – prozirnih, vodonepropusnih, zaštitnih… Mnoge od njih rađene su „po mjeri“ upravo za mobitel kojeg koristite, a ona „najnaprednije“ od njih omogućit će vam da uređajem upravljate (i snimate) čak i pod vodom.


Već imate zaštitnu navlaku? Nažalost – to nije to. Mnoge torbice za mobitel čine ga još ugroženijim ljeti, jer sprečavaju protok zraka oko kućišta, pa se ono još više grije. To je kao da nosite rukavice po ljeti – kad postane stvarno vruće, radije ćete ih skinuti, zar ne?


Ako ipak procijenite da ne trebate zaštitnu navlaku, razmislite o zaštitnoj foliji za ekran – on je njegov najosjetljiviji dio (i najskuplji).


I na kraju: niste poslušali naše savjete? Nema problema, kada vam se pokvari mobitel – donesite ga kod nas: mi smo najveći i najjači servis mobitela u cijeloj regiji! Samo nemojte reći da vas nismo upozorili…